Οδοιπορικό στο ''θρυλικό'' αρχοντικό της Τζίνα Μπαχάουερ (ΦΩΤΟ)

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ



ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ. ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΟΥΝ, ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΦΩΤΑ, ΚΡΑΥΓΕΣ, ΚΛΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΙΑ ΑΣΠΡΟΝΤΥΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ...


ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ
ΜΠΡΟΣΤΙΝΗ ΟΨΗ

Η Τζίνα Μπαχάουερ ήταν Ελληνίδα κλασική πιανίστρια διεθνούς φήμης. Γεννήθηκε στις 21 Μαΐου το 1910 στην Αθήνα από πατέρα Αυστριακό και μητέρα Ιταλίδα. Έδωσε το πρώτο τη ρεσιτάλ σε ηλικία 8 ετών. Οι πρώτες της μουσικές σπουδές έγιναν στην Αθήνα όπου και έλαβε τις πρώτες της τιμητικές διακρίσεις.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ

Το 1929 και σε ηλικία 19 ετών αναχώρησε για το Παρίσι για την ολοκλήρωση των σπουδών της. Το πρώτο της κοντσέρτο με ορχήστρα έγινε το 1932 σε ηλικία 20 ετών. Ολοκληρώνοντας εκεί έναν κύκλο σπουδών, ταξίδεψε στο Λονδίνο ως μαθητευόμενη του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Από το 1935 και εξής η Μπαχάουερ τράβηξε τον δικό της δρόμο στη μουσική.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ

Από το 1930 ήταν μόνιμη κάτοικος Αιγύπτου με τον πρώτο της σύζυγο, επιχειρηματία Ιωάννη Χριστοδούλου. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του το 1950, δεύτερος σύζυγος της έγινε ο βρεττανός διευθυντής ορχήστρας Άλεκ Σέρμαν. Παιδιά δεν απέκτησε.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ

Έδωσε εκατοντάδες κοντσέρτα – ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και 630 για τα συμμαχικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή κατά τη διαρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.



ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ

Στις 22 Αυγούστου 1976 ενώ αναμενόταν στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ουάσιγκτον, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της, από τον άντρα της Σέρμαν, από καρδιακή ανακοπή στο σπίτι της στο Χαλάνδρι, το οποίο ακόμα επισκέπτονται αρκετοί θαυμαστές της απ' όλο τον κόσμο.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ

Για να τιμήσει την προσφορά της, το ελληνικό κράτος εξέδωσε γραμματόσημο το 1981, στα πλαίσια της σειράς Φεστιβάλ Αθηνών. Το 1976 καθιερώθηκε ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ στο Σολτ Λέικ Σίτυ των ΗΠΑ, προς τιμήν της. 

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ

Ο θάνατος της διεθνούς φήμης πιανίστριας Τζίνα Μπαχάουερ στη μονοκατοικία της στο Χαλάνδρι, σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς παράξενων γεγονότων που κατέταξαν το σπίτι αυτό σε έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους αστικούς μύθους. Και πώς να μην είναι άλλωστε; 

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ

Σκοτεινό, με τις κουρτίνες του να ανεμίζουν από τον αέρα που μπαίνει από το σπασμένο παράθυρο, θυμίζοντας πως κάποτε υπήρχε ζωή μέσα σε αυτό και με τις πόρτες ερμητικά κλειστές, «σφραγισμένες» από τη μέσα μεριά, θυμίζει σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας τρόμου. 

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Ακόμα και η υγρασία του σπιτιού σε συνδυασμό με τα τριξίματα που ακούγονται από το ξύλινο πάτωμα του σαλονιού και τα παράθυρα, μοιάζουν να συμπληρώνουν απόλυτα την ήδη ανατριχιαστική αίσθηση που σου προκαλεί το σπίτι αυτό στη διασταύρωση των οδών Προφήτη Ηλία και Μάρκου Μπότσαρη, από τη στιγμή που θα περάσεις την πόρτα του.


Οι κάτοικοι της περιοχής σπανίως μιλούν για τη μονοκατοικία της Μπαχάουερ, παρότι το εν λόγω οίκημα αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους Έλληνες λάτρεις του μυστηρίου, όσο και για τους θαυμαστές της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να δουν και να ζήσουν από κοντά έναν από τους πιο «classic urban legends of Athens» - όπως γράφουν τα ξένα Μέσα.















πηγές: