Το ''άγνωστο'' συμβάν της ανατολικής Μεσογείου το 2002




Το συμβάν της ανατολικής Μεσογείου ήταν μία μεγάλης ισχύος έκρηξη που συνέβη στις 6 Ιουνίου 2002 σε μεγάλο ύψος πάνω από την ανατολική Μεσόγειο θάλασσα σε συντεταγμένες 34ºN 21ºE (κατά προσέγγιση ανάμεσα στη Λιβύη και την Κρήτη). 
Η έκρηξη υπολογίστηκε ότι είχε ισχύ 26 κιλοτόνων - ήταν, δηλαδή, διπλάσια από αυτήν της Χιροσίμα και παρόμοιας ισχύος με αυτήν στο Ναγκασάκι. Αν είχε συμβεί πάνω από κατοικημένη περιοχή οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Οφείλεται σε έναν δυνητικώς επικίνδυνο αστεροειδή (PHA – Potentially Hazardous Asteroid) ο οποίος δεν εντοπίστηκε καθώς πλησίαζε τη Γη. Την έκρηξη κατέγραψαν δορυφόροι και σεισμογραφικά κέντρα. Ο αστεροειδής είχε διάμετρο 5-10 μέτρων. Όπως και στο συμβάν της Τουνγκούσκα  στις 30 Ιουνίου 1908 (Η Έκρηξη της Τουνγκούσκα θεωρείται η μεγαλύτερη χερσαία πτώση μετεώρου ή αστεροειδή στη Γη στην καταγεγραμμένη Ιστορία) η έκρηξη οφείλονταν στην τριβή και τις υψηλές θερμοκρασίες κατά την είσοδο του αντικειμένου στην ατμόσφαιρα της Γης.

 ΤΟΝΓΚΟΥΣΚΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ο μετεωρίτης του 2002 αντιθέτως, εξερράγη σε αρκετά μεγαλύτερο, ευτυχώς, υψόμετρο από αυτόν της Τονγκούσκα, οπότε διαλύθηκε πλήρως και δεν διασώθηκαν ίχνη του. Εξετάζοντας το συμβάν της Τονγκούσκα λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, πως δεν είναι απαραίτητο να φθάσει ο μετεωρίτης μέχρι την επιφάνεια του πλανήτη για να προκαλέσει την καταστροφή, αρκεί και μόνο η έκρηξη που λαμβάνει χώρα μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια για να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές.

ΤΟΝΓΚΟΥΣΚΑ 1908

Την ίδια εποχή, η Ινδία και το Πακιστάν, χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, ήταν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής λόγω της μεταξύ τους έντασης. Υποστηρίζεται ότι αν η έκρηξη είχε συμβεί στην ευρύτερη περιοχή των δύο χωρών θα μπορούσε να γίνει αφορμή για έναν πόλεμο που ενδεχομένως θα ήταν και πυρηνικός (με πιθανούς απολογισμούς πάνω από 10 εκατομμύρια θύματα) αφού η μία από τις δύο πλευρές θα είχε εκλάβει την έκρηξη σαν επίθεση. Αυτό δεν είναι απίθανο αφού το διαφιλονικούμενο Κασμίρ βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό ύψος με τη Μεσόγειο και η έκρηξη, αν είχε συμβεί λίγες ώρες νωρίτερα λόγω της περιστροφής της Γης, θα τοποθετούνταν πάνω από την συγκεκριμένη περιοχή.



πηγές: