Melek Taus: Ο άγγελος ''παγώνι'' και το Νταού Πεντέλης




Η περιοχή Νταού στην οποία βρίσκεται το σανατόριο και η μονή Ταώ στη Πεντέλη, κρύβει αρκετά μυστικά, όχι μόνο ως προς το όνομα, αλλά και την τοποθεσία. Ἡ Μονή Παντοκράτορος – Ταώ, βυζαντινό ιστορικό μοναστήρι, βρίσκεται κτισμένο στο άκρο της ανατολικής πλευράς του Πεντελικού Όρους, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων οπό την Αθήνα και είναι αφιερωμένο στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Ἠ Μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 270 μ., σε χαράδρα, πλησίον ενός πευκόφυτου λόφου.

ΜΟΝΗ ΤΑΩ

 Η ονομασία Ταώ είναι άκρως μυσταγωγική. Στα αρχαία ελληνικά σημαίνει παγώνι της οικογένεια των φασιανίδων.  Στην Ζενδική διάλεκτο Taus (Ταώς ή Ταούς): σημαίνει "παγώνι" σε αυτή τη διάλεκτο είναι γραμμένες οι Ζεντ Αβέστα, τα ιερά κείμενα των Ζωροαστριστών.


 Ονομάζεται"Αγγελος Ταώς" ή Μelek Taus και είναι ένα δημιούργημα του Ανγκαρα Μαϊνιού που αρχικώς ήταν "μία όψη" του Αχούρα Μάζδα που μετέπειτα όμως κατέστει η Σκοτεινή Δύναμη που αντιτίθεται στο Κύριο Του Φωτός (Αχούρα Μάζδα). 


Ο διάσημος λαογράφος Καμπούρογλου επισκέφτηκε την μονή και μας μεταφέρει: Από το βιβλίο του ο Αναδρομάρης της Αττικής,1920 «Κρυμμένον μέσα στα βάθη των δρυμών και των χαραδρών μιας αφανούς από τας Αθήνας κολπώσεως του Πεντελικού, εμφανίζεται έξαφνα ένα πελώριο ερείπιον. Είναι η μυστηριώδης Ταώ του Καρίκη. Τα βουνά που ήκουσαν τας οομωγάς των σφαγέντων καλογήρων και το βογκητόν του στοιχειωμένου πεύκου, είχαν ακούσει άλλοτε και τη φημισμένην του Θεοφάνους φωνν, η οποία τον οδήγησεν εις τον Πατριαρχικόν θρόνον και εις τον θάνατον. Κανείς όμως έως τώρα δεν μας διηγήθη την αρχαίαν και τη βυζαντινήν του ιστορία. Τι ήτο προν γείνη μοναστήρι; εις ποιον ιερόν, εις ποιον μνημείον να ανήκουν τα πολλά και ωραία του μάρμαρα, τα εντοιχισμένα ή σκόρπια; πότε ιδρύθη το παμπάλαιον μοναστήρι,επί των ερειπίων του οποίου ανυψώθη το εις ερείπια και αυτό σωζόμενο τώρα, και του οποίου είναι γνωστός οπωσδήποτε ο χρόνος της ανιδρύσεως;


Ποιος ήταν ο αγνώστου επωνύμου Πιγκέρνης, όστις, κύριος όλων των πέριξ εκτάσεων, εις τας οποίας έδωσε το εν χρήσει μέχρι σήμεραν όνομα του τίτλου του, θα είχεν, ως φαίνεται, και το μοναστήρι Ταώ –έτσι το ονομάζουν τα Πατριαρχικά χαρτιά – υπό την ροστασίαν, ίσως και την κυριότητα της γενεάς του;» Και πιο κάτω αναφέρει : «… Αυτά ημερώνουν την ψυχήν και πλησιάζετε ποιητικότεροι εις το ιστορικόν και τεχνικόν μυστήριο που ονομάζεται, Ταώ μεν από τους λογίους, Νταού από το λαό.» Και ξανά : «Καταφανή ίχνη πείθουν, ότι το σημερινό οικοδόμημα είναι συμπλήρωμα άλλου προϋπάρξαντος, το οποίον πάλιν ιδρύθη επί των ερειπίων και δια των συντριμμάτων παλαιοτάτου Βυζαντινού ναού, όστιν πάλιν θα εκακομεταχειρίσθει αρχαίον Ελληνικόν Ιερόν ». 
Από τον ίδιο λοιπόν μαθαίνουμε πως προυπήρχε αρχαίος ναός κάτω από την μονή Ταώ Πεντέλης.
Αναζητώντας απαντήσεις γιατί ένα χριστιανικό μοναστήρι να ονομαστεί σύμφωνα με μια παγανιστική δοξασία θα πρέπει να ανατρέξουμε στον Μεσαίωνα και τα διάφορα απόκρυφα εκλλησιαστικά τάγματα που έδρασαν στον ελλαδικό χώρο. Τα ουσιαστικά γεγονότα ξεκινούν από την ύπαρξη της Αδελφότητας της Φωλιάς του Παγωνιού.


 Η οποία προέρχεται από τα κλασικά πρότυπα της κοινής ανθρώπινης μυθολογίας και το όνομα δεν αποτελεί κανένα φοβερό μυστικό. Απλώς η λέξη "Παγώνι" είναι - ή - ήταν κάτι που γενικά αποφεύγεται να αναφερθεί, προτιμώντας αντ' αυτής απλώς τη συντομογραφία "Φ" ή έστω τη λέξη "Φωλιά"... Γεγονός είναι ότι η Αδελφότητα της Φωλιάς υπήρχε σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Τάγματα όπως του Αγιου Ιωαννη της Ιερουσαλημ και όχι μόνο, χαρακτηρίζανε το όνομα ΤΑΩ η Ταούς εκείνες τις περιοχές ανά τον κόσμο, των οποίων οι κάτοικοι συνέχιζαν με ζήλο τη λατρεία σε αρχαίες θρησκειες και θεότητες με λειτουργίες πολλές φορές σκοτεινές και αιματηρές.




Στη χριστιανική Ευρώπη, μετά την επίσημη διάλυση των Ναϊτών, δραστήριοι πυρήνες της Φωλιάς απλώθηκαν σε όλες τις χώρες και κρύφτηκαν σε νέες αδελφότητες, σαν το Τάγμα της Περικνημίδας, τους Ιησουίτες, τις Λέσχες του Πυρός της Κόλασης, τις Φιλικές Εταιρίες, τις Τεκτονικές Στοές, τους Ροδόσταυρους, τους Ιλλουμινάτι κτλ... Η Φωλιά αποτελείται από ποικίλες μυστικές αδελφότητες, αλλά γενικά οι πυρήνες της είναι ολιγομελείς.. Ο Λάβκραφτ γράφωντας για την αιγυπτιακή δυναστεία των Υξώς: όπου αναφέρεται στις σκοτεινές θεότητες τις οποίες και ταυτίζει με τον Μελέκ Ταούς. Ειδικά στη περίπτωση της Γνωστικής παράδοσης, πολύ πριν τον Χριστιανισμό, όπου ταυτιζόταν ο Θεός- Δημιουργός αυτού του σύμπαντος, με οποιαδήποτε Ερπετοειδή Θεότητα, Του δόθηκε το όνομα Μελέκ Ταούς, ή Αγγελος Παγώνι, ή Σεϊτάν, ή Εωσφόρος και λατρεύτηκε σε πολλούς μύθους, με πολλές οντολογικές διαμορφώσεις


O George Aryo αναφέρει ότι σύμφωνα με τον μύθο των Γεζίντι. ο Χαλέκ Σαλάμ το 6000 πχ ήταν η αρχική κινητήρια δύναμη, ο δημιουργός Θεός, κάτι σαν τον Κρόνο της Ελληνικής Μυθολογίας. Ο Χαλέκ Σαλάμ δημιούργησε των Ταούς Μαλάχ (Ταώς Άγγελος) τον οποίων λατρεύουν οι Γεζίντι. Οι Γεζίντι αποδέχονται την ύπαρξη του Καλού και του Κακού και αποδέχονται το δικαίωμα της εξ ίσου ύπαρξης των δυνάμεων αυτών.5 Ο Ταούς Μελέκ (Ταώς Άγγελος) ήταν άγγελος του Θεού, ο οποίος εκδιώχτηκε από τον παράδεισο.

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΓΕΖΙΝΤΙ

 Στα μάτια άλλων θρησκειών ο Ταούς Μελέκ είναι ο Σατανάς και έτσι οι Γεζίντι θεωρούνται λάτρες του Σατανά. Όμως οι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι εκτίμησαν το ρόλο της οντότητας που ονομάζουν Σατανά σύμφωνα με τους μυθολογία της δικιάς τους θρησκείας σαν άρχοντα του Κακού. Ο Μελέκ Ταούς μπορεί να θεωρηθεί ο Σατανάς, όμως όχι ο Σατανάς, ως Κύριος του Κακού όπως τον φαντάζονται οι μονοθεϊστικές θρησκείες. Ο Αγγελος Ταώς Πάντως μέχρι ένα βαθμό έχουν ευθύνη και οι Γεζίντι οι οποίοι πάντοτε προτίμησαν να μην εξηγήσουν την θρησκεία τους και η μυστηριώδεις στάση τους συνέβαλε στην εκτίμηση ότι κάτι έχουν να κρύψουν. Παρόμοια στάση κρατούν και άλλες εθνοθρησκευτικές ομάδες στην Μέση Ανατολή, όπως οι Αλαουϊτες (Νουσάϊρι) και οι Δρούζοι. Κατά μια άλλη εκδοχή, οι Γεζίντι πιστεύουν ότι ο Θεός (Αζντά) δημιούργησε τον Μελέκ Ταούς και του ανέθεσε την δημιουργία της γης. Ο Αζντά έπλασε και έξη αγγέλους για να βοηθήσουν τον Μελέκ Ταούς στο έργο του και του έδωσε μια χούφτα σκόνη για να πλάσει τη γη. Ο Μελέκ Ταούς πρώτα έδωσε μορφή στον πρώτο άντρα και στην πρώτη γυναίκα και με το περίσσευμα έπλασε τη γη. Όταν τελείωσε, ο Αζντά για να τον δοκιμάσει ζήτησε από τον Μελέκ Ταούς να υπακούει στους ανθρώπους. 


Ο Μελέκ Ταούς αντιστάθηκε με το σκεπτικό ότι αυτός δημιούργησε τους ανθρώπους και είπε στον Αζντά «εγώ υπακούω μόνο εσένα γιατί είσαι ο δημιουργός μου».6 Αυτή η ανταρσία του στοίχισε την παραμονή του δίπλα στον Άζντα και έτσι εξορίστηκε ο Μελέκ Ταούς. Ναός των Γεζίντι στο Ιράκ Οι Γεζίντι απεχθάνονται το μπλε χρώμα, όπως και οι Σαββαίοι άλλωστε, και ποτέ δεν αναφέρουν το όνομα του Σατανά. Πάντως οι θρησκεία τους έχει στοιχεία από τον χριστιανισμό, ειδικότερα το δόγμα των Νεστοριανών Ασσυρίων, τον Ισλαμισμό, το Ιουδαϊσμό, τον Μανιχαϊσμό, τον Ζωροαστρισμό και τον Γνωστικισμό. 

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το Κιτάμπ ελ-τζελουα (Βιβλίο της Αλήθειας) που μαζί με το Μεσχάφ Ρες (Μαύρο Βιβλίο) αποτελούν τα 2 ιερά βιβλία των Yezidi. Οι Yezidi που επί αιώνες βρίσκονταν διασκορπισμένοι στις περιοχές του σημερινού Β.Ιράκ, Ιράν, της Τουρκίας , Αρμενίας, Γεωργίας, θεωρούνται κουρδικό φύλο και έχουν ένα μοναδικό θρησκευτικό γνώρισμα:είναι λάτρεις του Μελέκ Ταούς.

΄΄Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε το Λευκό Μαργαριτάρι, από την πολυτιμότερή του ουσία, και δημιούργησε ένα πουλί που ονόμασε Anfar και έβαλε στη ράχη του το μαργαριτάρι όπου και έμεινε για 40000 χρόνια. Την πρώτη ημέρα, Κυριακή, δημιούργησε έναν άγγελο, τον Αζαζήλ, που είναι ο Μελέκ Ταούς. Τη Δευτέρα δημιούργησε τον Δαρδαήλ που είναι ο Sheikh Hasan. Την Τρίτη δημιούργησε τον Ισραφήλ που είναι ο Sheikh Shams. Την Τετάρτη δημιούργησε τον Ζηβραήλ (Γαβριήλ) που είναι ο SheikhAbu Bekr. Την Πέμπτη δημιούργησε τον Αζραήλ που είναι ο Sajad-ad-Dîn. Την Παρασκευή δημιούργησε τον άγγελο Σημναήλ (Σαμαήλ) που είναι ο Nasiru'd-Din. Το Σάββατο δημιούργησε τον άγγελο Νουραήλ που είναι ο Yadin(Fakr-ad-Dîn), και έβαλε τον Μελέκ Ταούς επικεφαλής όλων των αρχαγγέλων''

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΕΔΩ



πηγές:
Γ. Μπαλάνος "ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΣΕ ΓΚΡΙΖΟ ΦΟΝΤΟ" εκδ. locus 7
Δ. Καμπούρογλου ''Ο Αναδρομάρης της Αττικής,1920''
https://el.wikipedia.org/wiki/
http://enaasteri.blogspot.gr/2012/02/blog-post_29.html
http://sociologyalert.blogspot.gr/2015/02/blog-post_547.html
http://www.pantokratoros-tao.gr/index.php/el/keimena/thesionoma