Ποια ήταν η πραγματική χρήση των κυκλαδικών ειδωλίων?

ΗΛΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΕΙΔΩΛΙΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι Κυκλαδίτες, λαός ναυτικός, ανέπτυξαν όχι μόνο το εμπόριο, αλλά και τις τέχνες .Το άφθονο και εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο έδωσε την πρώτη ύλη στους γλύπτες, οι οποίοι σκάλισαν πάνω του σκεύη και μικροαντικείμενα καθώς και τα περίφημα Κυκλαδικά ειδώλια .Το ύψος τους είναι περίπου 25-30 εκατοστά, υπάρχουν όμως και ειδώλια με ύψος έως 153 εκατοστά. Συνήθως παριστάνουν γυμνές γυναίκες, όρθιες με τα χέρια στήθος, μακρύ λαιμό, πέλματα λοξά με χαραγμένες λίγες λεπτομέρειες.


ΗΛΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΕΙΔΩΛΙΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  ΧΑΡΑΚΡΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ


Τα περισσότερα ειδώλια βρέθηκαν μέσα σε τάφους και ορισμένα σε σπίτια, ιερά και οικισμούς. Το αρχαιότερο Κυκλαδικό ειδώλιο βρέθηκε στο Σάλιαγκο, ένα νησάκι μεταξύ της Πάρου και της Αντιπάρου. Ο πρώτος που συστηματοποίησε τη μελέτη του κυκλαδικού πολιτισμού ήταν ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις σχετικά με τη σημασία τους .Έχουν ερμηνευτεί ως υποκατάστατα ανθρωποθυσιών ή ως εικόνες σεβαστών προγόνων, ως ψυχοπομποί ακόμα και ως παιχνίδια για να παίζει με αυτά ο νεκρός.  Σύμφωνα όμως με τον κ. Λούη Ρούσσο, ναυτικό και ερευνητή του Κυκλαδικού πολιτισμού, τα κυκλαδικά ειδώλια κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, που κάνει το Ηλιοτρόπιο, είναι όμως φορητά και εύκολα στη χρήση τους. Τα χρησιμοποιούσαν, για να μετρούν το χρόνο, να γνωρίζουν πότε αρχίζει και πότε τελειώνει κάθε εποχή για σπορά, θερισμό κ.τ.λ. στην περιοχή των Κυκλάδων. Λειτουργούσαν δηλαδή ως μέσο, για να μπορούν να συλλέξουν τις πληροφορίες που ήθελαν, μελετώντας την κλίση της σκιάς τους!

ΗΛΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΕΙΔΩΛΙΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΗΛΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΙΤΩΝ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ,
 ΟΙΚΙΑ ΛΟΥΗ ΡΟΥΣΣΟΥ, ΣΥΡΟΣ


ΗΛΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΕΙΔΩΛΙΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Συνοπτικά λοιπόν, κατά τις έρευνες του κύριου Λούη Ρούσσου, τα αρχαία κυκλαδικά ειδώλια, έχουν τα πόδια λοξά, διότι εφαρμόζονταν σφηνωτά σε επίπεδη βάση (προσανατολισμένη με ακρίβεια Βορά – Νότο), είχαν συγκεκριμένη κλίση στα κεφάλια (4 μόνο διαφορετικές κλίσεις σε μοίρες, σε όλα τα ειδώλια που έχουν βρεθεί έως τώρα, είχαν σταυρωμένα χέρια διότι περίμεναν την εποχή τους (όταν η σκιά που δημιουργούσε ο ήλιος, έφτανε στα μάτια τους στην αλλαγή Ισημερίας και γι’αυτό δεν έχουν μάτια (διότι δεν μπορούν να κοιτάξουν τον ήλιο), έχουν όμως μύτη για να ξέρουμε που είναι τα μάτια τους. 

ΗΛΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΕΙΔΩΛΙΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ήταν όλες θηλυκές (όπως και οι εποχές) ενώ το καθιστό αρσενικό ειδώλιο που πίνει και είναι καθισμένο αντιπροσωπεύει τον γέρο Χρόνο.

ΗΛΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΕΙΔΩΛΙΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΔΕΞΙΑ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΟ ΕΙΔΩΛΙΟ


 Για τον προσανατολισμό του πολύτιμου αυτού εργαλείου, χρησιμοποιούσαν πυξίδα, η οποία δεν ήταν άλλη από τα αρχαία τηγανόσχημα.Τα ειδώλια περιμένουν με σταυρωμένα χέρια, ποια στιγμή θα έρθει ο Ήλιος στα μάτια τους. Οι εποχές οριοθετούνται ανάλογα με το ύψος και την κλίση του κεφαλιού τους: Η κλίση του κεφαλιού του αριστερού στην φωτογραφία ειδωλίου είναι 28°. Σε αυτό το ύψος είναι ο Ήλιος το μεσημέρι στις 21 Δεκεμβρίου (χειμερινό ηλιοστάσιο). Το δεύτερο από αριστερά ειδώλιο έχει κλίση κεφαλιού 52°. 

ΗΛΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΕΙΔΩΛΙΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Εκεί βρίσκεται ο Ήλιος στις ισημερίες. Το κεφάλι του τρίτου από αριστερά ειδωλίου έχει κλίση 70° και σημαδεύει, όπως κι ένα σκαλοπάτι του Ηλιοτροπίου, την αρχή και το τέλος του καλοκαιριού (13 Μαΐου και 3 Αυγούστου). Το κεφάλι του καθιστού ειδωλίου έχει κλίση 76° και σημαδεύει το θερινό ηλιοστάσιο, τη μέση του καλοκαιριού.  Τα εγκυμονούντα κυκλαδικά ειδώλια αντιστοιχούν στην εποχή( πέμπτη εποχή) μεταξύ 3ης Αυγούστου και 21ης Σεπτεμβρίου, όταν η Γη «εγκυμονεί». Το εικονιζόμενο εγκυμονούν ειδώλιο σηματοδοτεί αυτή την εποχή και με κλίση κεφαλιού 52° αναμένει τις ακτίνες του Ήλιου της φθινοπωρινής ισημερίας, που θα σημάνουν το τέλος της εποχής και την αρχή του φθινοπώρου. Δηλαδή, τότε άλλαζε και ο χρόνος, και το ειδώλιο αυτό περίμενε (εγκυμονούσε) έως την αρχή της νέας περιόδου. 

ΗΛΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΕΙΔΩΛΙΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ
''Η ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΑ''


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΛΟΥΗ ΡΟΥΣΣΟ.


Α' ΜΕΡΟΣ



Β' ΜΕΡΟΣ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:




πηγές:
ΛΟΥΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ- ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ