Θάλωσι: Η άγνωστη 'στοιχειωμένη' λίμνη της Πεντέλης







(πηγή φωτογραφίας: http://limnithalossi.blogspot.gr)

«Θάλωσι» ή «Θαλάσι» ή «Βουλισμένη» ή «Μαγεμένη Λίμνη». Τα ονόματα και οι χαρακτηρισμοί αποδίδονται στη λίμνη που υπήρχε στη Νέα Πεντέλη, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το γήπεδο ποδοσφαίρου του Δήμου. Στους παλαιούς χάρτες, η λίμνη αυτή βρισκόταν δυτικά της Νέας Πεντέλης, στους πρόποδες του κατάφυτου λόφου του Πρ. Ηλία. Οι παλαιοί κάτοικοι ισχυρίζονται ότι η λίμνη δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη.
 
Η ιστορία της πολυκύμαντη και ζωσμένη με θρύλους και ιστορίες περίεργες, που έχουν καταγραφεί από χρονικογράφους, φυσιοδίφες, αρχαιολόγους, μετεωρολόγους. Μια ολόκληρη φιλολογία έχει αναπτυχθεί καταρχήν για τη δημιουργία της. 
ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
(πηγή φωτογραφίας: http://limnithalossi.blogspot.gr)

Σύμφωνα με τον Κ. Χασάπη, που ήταν για χρόνια δάσκαλος στην περιοχή και διετέλεσε επίσης διευθυντής του Αστεροσκοπείου Πεντέλης, η λίμνη δημιουργήθηκε μετά από πτώση μετεωρίτη, ο οποίος εκτράπηκε από την πορεία του λόγω κάποιας βαρυτικής διαταραχής της περιοχής. 
Η θεωρία περί μετεωρίτη βέβαια, αν και ελκυστική, δεν φαίνεται να έχει πολλούς οπαδούς.
ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
(πηγή φωτογραφίας: http://limnithalossi.blogspot.gr)

Με δεδομένο ότι οι μετεωρίτες εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης έχοντας αποκτήσει κατά τη διαδρομή τους στο διάστημα απίστευτη κινητική ενέργεια και ταχύτητες που φτάνουν τις πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα ανά ώρα, είναι αδύνατο, λένε οι ειδικοί, η οποιαδήποτε βαρυτική διαταραχή να εκτρέψει την πορεία ενός τόσο γρήγορα κινούμενου σώματος, έστω και για λίγα μέτρα. 
Η ΛΙΜΝΗ ΤΟ 1950
(πηγή φωτογραφίας: http://limnithalossi.blogspot.gr)







Από την ιστοσελίδα του Δήμου Νέας Πεντέλης αντιγράφουμε τη μαρτυρία του κ. Ταχριλτζίδη:
«Την έλεγαν μαγεμένη, γιατί κατά μυστηριώδη τρόπο κάθε 4 χρόνια τα νερά της «τραβιούνταν» και αποκαλύπτονταν ο βυθός της με τα πάμπολα φύκια. Μ’ αυτά τα μικρά παιδιά έχτιζαν σπιτάκια. Εκεί έκαναν μπάνιο οι άνθρωποι. Η λίμνη είχε μια καταπληκτική ακουστική. Εκεί δίνονταν συναυλίες. Έλεγαν πως είχε και ρουφήχτρες». 
Υπάρχουν μάλιστα μαρτυρίες ότι άνθρωποι είχαν πνιγεί στη μικρή και αβαθή αυτή λίμνη, διαμέτρου περίπου 100 περίπου μέτρων. Και αυτό το απέδιδαν στις ρουφήχτρες. Ο ιστορικός και χρονικογράφος Δ. Καμπούρογλου αναφέρει ότι η δούκισσα της Πλακεντίας συνήθιζε τα βράδια να κάνει βαρκάδα στη λίμνη, ολομόναχη μέσα σε μια μικρή βαρκούλα, «που την οδηγούσε μόνη της το βράδυ-βράδυ και παρεδίδετο εις τα όνειρά της, ενώ οι νεροχαιλώναις την εβαυκάλιζαν με το τρεμουλιαστόν τους παράπονον».   Η λίμνη μπαζώθηκε το 1964 με απόφαση του δήμου.

ΤΩΡΙΝΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ, ΜΟΙΑΖΕΙ ΟΝΤΩΣ ΜΕ ΚΡΑΤΗΡΑ
(πηγή φωτογραφίας: http://limnithalossi.blogspot.gr)
Το βέβαιο είναι ότι «η λίμνη ήταν μέσα στη ζωή της Πεντέλης», όπως μάς περιγράφει ο κ. Π. Βαλλίνας, ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη συλλογική φωτογραφικού υλικού που αποκαλύπτει την καθημερινή ζωή των παλιών Πεντελιωτών. Ήταν στις καθημερινές κουβέντες μικρών και μεγάλων. Μπάνιο, βαρκάδες, βόλτες. Η ακουστική της επίσης ήταν καταπληκτική.  Λένε μάλιστα ότι εκεί είχε στηθεί το σκηνικό για να ανέβει από κάποιον Πατσίκα ο Οιδίποδας Τύραννος. Η παράσταση βέβαια δεν έγινε ποτέ. Και το σκηνικό μάλιστα της παράστασης, λένε, ότι θάφτηκε κάτω από τα μπάζα, όταν μπαζώθηκε η λίμνη», λέει ο κ. Βαλλίνας. Πολλές είναι και οι αναφορές για παράξενες οπτασίες των κατοίκων που επισκέπτονταν ή περνούσαν από την λίμνη.
ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟ 2001 ΠΡΙΝ ΚΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΝΕΟΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ
(πηγή φωτογραφίας: http://limnithalossi.blogspot.gr)

Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο:
( "Ιστορία, θρύλοι και παραδόσεις του Πεντελικού Βουνού", σ.64 )
Περιβάλλεται με θρύλους. Ότι ήταν γιομάτη απο λάμιες και νεράιδες. Λίμνη κακιά, αφού καταπίνει ή πνίγει ανθρώπους. Έτσι τουλάχιστο μου αφηγήθηκαν παλιοί τσοπάνηδες του χωριού μου, ο γέρο-Μιστόκλης ο Σπανός κι ο Χρήστος Μεγαγιάννης". Οι βοσκοί που περνούσαν από κει τις νύχτες, αντίκριζαν έντρομοι τις λευκοντυμένες Θεότητες να αστράφτουν στο σκοτάδι, να χορεύουν, να σιγοτραγουδούν και να λούζονται. Για αυτό έλεγαν πως αυτοί που μπαίνουν στη λίμνη, τους παίρνουν μαζί τους οι Νεράιδες ή τους πνίγουν μια και καλή!
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ
(πηγή φωτογραφίας: http://limnithalossi.blogspot.gr)

(πηγή φωτογραφίας: http://limnithalossi.blogspot.gr)

Όποια και να είναι η αλήθεια όσον αφορά τους μύθους μικρή σημασία έχει, καθώς η περιοχή έχασε ένα σημαντικό μέρος φυσικού πλούτου, αναψυχής και ιστορίας!







πηγές: