Τα μυστηριώδη γυάλινα τούνελ του πλανήτη Άρη

γυάλινα τούνελ, Άρης






"Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι έχουμε ανακαλύψει ζωή στον Άρη,"είπε  ο Clarke  στο Space.com μαζί με τον Buzz Aldrin. "Υπάρχουν μερικές απίστευτες φωτογραφίες από την [Jet Propulsion Laboratory], που για μένα είναι αρκετά πειστική απόδειξη για την ύπαρξη των μεγάλων μορφών της ζωής στον Άρη! Ρίξτε μια ματιά σε αυτά. Δεν βλέπω καμία άλλη ερμηνεία. " 

Arthur C. Clarke


γυάλινα τούνελ, Άρης

Το διαστημικό σκάφος Mars Surveyor(1996-2006) κατά την διάρκεια της αποστολής του, έστειλε  στη Γή  χιλιάδες φωτογραφίες από την επιφάνεια  του Άρη, πολλές από τις οποίες δεν έχουν εξεταστεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό. 
γυάλινα τούνελ, Άρης
Το Jet Propulsion Laboratory της NASA κυκλοφόρησε κάποιες  από αυτές τις  57.000  ανεξέταστες φωτογραφίες και  έκτοτε  τράβηξε την προσοχή ολόκληρης  της επιστημονικής κοινότητας του διαστήματος. Μια τέτοια φωτογραφία τράβηξε την προσοχή του Richard Hoagland, γνωστός για την υπεράσπιση του στην άποψη ότι ένας αρχαίος πολιτισμός μπορεί να έχει  αφήσει ίχνη της ύπαρξής του στον Άρη. Η φωτογραφία  δείχνει  έναν σχηματισμό ''σωλήνας''  κάποιου είδους, ο οποίος  έχει εμφανιστεί σε μια διαβρωμένη περιοχή ενός αρχαίου βυθού. 






γυάλινα τούνελ, Άρης
Η έκταση που καλύπτουν αυτές οι δομές κυμαίνεται ανάμεσα 2  εώς 20 μίλια και 100 μέτρα σε διάμετρο. Φαίνεται επίσης να είναι ημιδιαφανές, σαν από γυαλί. Στην εικόνα φαίνεται ακόμη να υπάρχουν κυκλικά σημάδια στα περίεργα αυτά τούνελ σαν βοηθητικές δομές.
γυάλινα τούνελ, Άρης
οι κυκλικές δομές στα τούνελ
 Η ιδέα ότι μπορεί να είναι από πάγο προφανώς αποκλείεται από τη θερμοκρασία στην περιοχή αυτή του Άρη. Αρχικά πολλοί επιστήμονες πίστεψαν ότι πρόκειται για τούνελ λάβας καθώς  υπήρξε εκτεταμένη αρχαία ηφαιστειακή δραστηριότητα στον πλανήτη , ιδιαίτερα σε αυτές τις πεδιάδες του βορείου ημισφαιρίου. Φυσικά η εκδοχή αυτή καταρρίφθηκε όταν ξεκίνησε η ενδελεχής εξέταση των φωτογραφιών αφού φαίνεται ξεκάθαρα πως πρόκειται για κάποιο άγνωστο γεωλογικό φαινόμενο! Η φωτογραφία αυτή υπήρξε έκτοτε τροφή για σκέψη στους υπερμάχους της εξωγήινης αρχαιολογίας.


Δείτε κάποιες από τις μυστηριώδεις φωτογραφίες 

γυάλινα τούνελ, Άρης

γυάλινα τούνελ, Άρης

γυάλινα τούνελ, Άρης

γυάλινα τούνελ, Άρης
υποθετική απεικόνιση





πηγές: