Όρος Ζεύς, ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή των Κυκλάδων

ΝΑΞΟΣ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΟΡΥΡΗ ΖΑΣ, ΒΟΥΝΟ ΖΕΥΣ

O Δίας, ο πατέρας «ανδρών τε Θεών» κατά τους αρχαίους Έλληνες, λέγεται ότι γεννήθηκε στην Κρήτη, στη σπηλιά Ιδαίον Άντρον (κατ' άλλους στο Δικταίον Άντρον), αλλά μεγάλωσε στη Νάξο και έτσι το ψηλότερο βουνό του νησιού πήρε το όνομά του, δηλαδή Ζευς ή για τους ντόπιους, Ζας (1004μέτρα). 



Το όνομά του το νησί φέρεται να πήρε από τον «Νάξο», το θρυλικό ηγεμόνα των πρώτων αποίκων που ήταν Κάρες, φερόμενο ως γιο του Πολέμωνα ή κατ΄ άλλους ως γιο του Ενδυμίωνα ή τέλος γιο του Απόλλωνα και της νύμφης Ανακαλίδας. Άλλοι ιστορικοί ερευνητές και φιλόλογοι θεωρούν ότι το όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «νάξαι», που σημαίνει «θύσαι», που εκλήφθηκε έτσι από τις πλούσιες θυσίες που γίνονταν στη νήσο προς τιμή των θεών. 


Το όνομα Νάξος διατηρήθηκε στο διάβα των αιώνων μέχρι τους μέσους χρόνους, όπου έγινε Ναξία και ακολούθως Ναξιά και στη συνέχεια Αξιά (από κει και το όνομα των κατοίκων). Επίσης η Νάξος φέρεται από τους μυθικούς χρόνους και με το όνομα Δία (από τον Όμηρο, Οδύσ λ325), καθώς και στον ομηρικό ύμνο προς τον Απόλλωνα, όπως και με τα κοσμητικά: Στρογγύλη, Μικρή Σικελία, Τραγία, Διονυσιάς, Καλλίπολις, Λιπαρά κλπ. από διάφορους συγγραφείς.


 Η πρώτη Κορινθιακή αποικία στη Σικελία ονομάστηκε Νάξος. Ο πλούτος των περί της Νάξου μύθων αποδεικνύει τη σπουδαιότητα που είχε η Νάξος κατά την αρχαιότητα. Οι μύθοι αυτοί συνδέονται κυρίως με τη μυθολογούμενη γέννηση των τριών εγχώριων νυμφών Φιλίας, Κορωνίδας και Κλείδης, που επιμελήθηκαν την ανατροφή του Διονύσου, για τον οποίο η Νάξος ήταν η πατρίδα του. Αλλά και για το Δία αναφέρεται πως εδώ ανατράφηκε και ενηλικιώθηκε, όταν μεταφέρθηκε από την Κρήτη και ότι από εδώ εξόρμησε προκειμένου να καταλάβει τη βασιλεία των θεών. Μάλιστα, στην κορυφή του όρους Ζας είναι δυνατή η ανάγνωση επιγραφής σε βράχο με παραφθαρμένα γράμματα Όρος Διός Μηλωσίου'" (= Διός προστάτου των προβάτων). Το βουνό Ζευς/Ζας αποτελεί την υψηλότερη ορεινή κορυφή, όχι μόνο της Νάξου, αλλά και ολόκληρου του κυκλαδικού συμπλέγματος Το βουνό δεσπόζει πάνω από το χωριό του Φιλωτίου. Για να φτάσετε εκεί περνάτε το Φιλώτι με κατεύθυνση προς Απείρανθο και πάνω στην ανηφόρα ακολουθείτε την ταμπέλα «Σπήλαιο Δία/Κορυφή Ζα».


 Οδηγείτε στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και στο τέλος του, μετά από 1200 μ. περίπου, αφήνετε το αυτοκίνητο , λίγο πριν την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ. ΕΚΚΙΝΗΣΗ.


Το βουνό του Ζα έχει πλούσια χλωρίδα που αποτελείται από μικρά δάση με βελανιδιές και διαφορετικές ποικιλίες θάμνων.


 Η πανίδα του είναι πλούσια σε πουλιά όπως όρνια, σπιζαετούς, αετογερακίνες και χρυσογέρακες. Ακόμα αγριοκάτσικα και διάφορα είδη ερπετών.




Τη Νάξο κατατέμνει από βόρεια προς νότια μία ορεινή ράχη σχεδόν ενιαία γυμνή και βραχώδης με υπέροχες γεωλογικές μορφές κυρίως στην κεντρική πλευρά της, κοντά στην Κεραμωτή και στη νότια που μέρος της αποτελεί η κορυφή του Ζα (ή Ζευς) και το όρος Κόρωνος. 


Επίσης, κατά μήκος της σηματοδοτημένης διαδρομής προς την κορυφή του Ζα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα σπάνια ορυκτά και τους ιδιόμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς που υπάρχουν διάσπαρτα.


 Η Νάξος κατα γενική ομολογία,αποτελεί ένα πλούσιο γεωλογικό πάρκο από κρυσταλλοσχιστώδη πετρώματα μη αξιοποιήσιμο ακόμη. 


Τα πετρώματα αυτά είναι κυρίως κρυσταλλοπαγείς σχιστόλιθοι, γνεύσιοι και μάρμαρα σε εναλλασσόμενα στρώματα με όγκους γρανίτη αλλά και το σπάνιο ορυκτό της σμύριδας που δεν συναντάται σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη με τόση καθαρότητα.


 Βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού Φιλότι και εξαιτίας της ιδανικής του θέσης, καθώς και της μοναδικής του φυσικής ομορφιάς, προσφέρεται για πεζοπορικές αποδράσεις για τους φίλους του είδους. 


ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ:


ΜΕ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΔΙΑΣΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΦΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ.


ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΛΕΥΓΑΣΣΑΣ, ΑΝΗΦΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ.



ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ, ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ.




ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ, Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 2(ΚΟΚΚΙΝΟ).



ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΩΡΟΙ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ, ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΒΑΛΜΕΝΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΖΟΠΟΡΟ, ΚΑΘΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ.


ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΑΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 2 ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΝΑ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ.




ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΣΗ 1 ΩΡΑΣ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟΤΟΜΗ ΚΛΙΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΤ'ΕΠΕΚΤΑΣΗ. 


Η ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΤΟ LOGBOOK ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ.


ΦΥΣΙΚΑ ΒΑΛΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ.


ΣΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΑΠΟ ΜΠΕΤΟΝ ΠΟΥ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΚΟΡΥΦΕΣ ΒΟΥΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ:
 ''IGM'' ''PROIBITO  DANNEGGIARE LEGGE 3-6-1935''


ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΓΡΑΦΗΣ ''IGM''
''PROIBITO  DANNEGGIARE LEGGE 3-6-1935'' ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΩΣ:  ''ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΘΟΡΕΣ'' ΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ(LEGGE ΙΤΛ)  ''3-6-1935''. ΤΟ IGM ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΟ ''ISTITUTO GEOGRAFICO MILITARE'' ΔΗΛΑΔΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ. O ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1935 ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟY ΚΑΘEΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ(1922-1943). Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ (1024) ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΖΕΥΣ.


Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ.



πηγές: