Η ''στοιχειωμένη'' βίλα Λεβίδη στην Παλλήνη και τα ίχνη τελετών

ΒΙΛΑ ΛΕΒΙΔΗ, ΠΑΛΛΗΝΗ, ΙΧΝΗ ΤΕΛΕΤΩΝ

Ο λόφος Λεβίδη ή καλύτερα ο καταπράσινος, πευκόφυτος λόφος που βρίσκεται στο κέντρο της Παλλήνης εν αρχή ήταν δημόσιου χαρακτήρα. Περί τη δεκαετία του '30 χτίζεται εκεί η βίλα Λεβίδη.



 Εγκαθίσταται εκεί το 1935 ο Δημήτριος Λεβίδης ο οποίος ήταν αυλάρχης των ανακτόρων του τότε βασιλέως,απόστρατος αντισυνταγματάρχης και είχε διετελέσει για κάποιο χρονικό διάστημα πρόεδρος της Ελληνικής βουλής.


Το 1948 με προσωπική επιλογή του ανωτέρω εγκαθίσταται στο λόφο και ο υπενωμοτάρχης της τότε Χωροφυλακής Θεόδωρος Κάργας ώς υπεύθυνος ασφαλείας του επονομαζόμενου και Πύργου Λεβίδη (λόγο του πύργου που προυπήρχε στο λόφο και συνδέεται μέσω καμάρας με τη βίλα).

Κυκλικός πύργος στη κορυφή του λόφου Λεβίδη στη Παλλήνη, δίπλα στην ομώνυμη βίλα με την οποία σήμερα είναι ενωμένος με μια καμάρα. Ο πύργος προϋπήρχε της βίλας η οποία κτίστηκε το 1935.  Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον πύργο που είναι μάλλον Οθωμανικός, κάτι που μπορούμε να συμπεράνουμε από τον τρόπο κατασκευής του. Ο σκοπός του ήταν προφανώς η εποπτεία της περιοχής και ίσως η προστασία των γύρω κτημάτων και ο έλεγχος του δρόμου προς τα Μεσόγεια.


 Ο Θ.Κάργας με δική του επιλογή διεύρυνε τον κύκλο των αρμοδιοτήτων του με τη φροντίδα των κήπων αλλά και όλων των εξωτερικών εργασιών αναδεικνυόμενος πολύ γρήγορα ώς ο έμπιστος του Αυλάρχη Λεβίδη. Ο Κάργας με την οικογένειά του ζούσανε σε παρακείμενο της επαύλης κτίσμα στο οποίο συνεχίζει να ζεί μέχρι σήμερα η κόρη του Τούλα Κάργα συνταξιούχος δημοσίου μαζί με τη μητέρα της! Ο Αυλάρχης Δ.Λεβίδης πέθανε το 1963 και το 1990 πεθαίνει η γυναίκα του Τούλα.


Το 1991 παραμονή υπογραφής των συμβολαίων πώλησης του λόφου στους σημερινούς ιδιοκτήτες,καίγεται το μεγαλύτερο τμήμα της βίλας από "άγνωστη αιτία".


Ο Γιώργος Λεβίδης γιός του Αυλάρχη Δ.Λεβίδη,συνομίληκος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,ακολούθησε καριέρα διπλωμάτη,έζησε για πολλα χρόνια εκτός Ελλάδας και σήμερα ζεί στις Σπέτσες δείχνοντας να αδιαφορεί για την τύχη του λόφου.


Τα τελευταία χρόνια η πάλαι ποτε βίλα Λεβίδη στην κυριολεξία λεηλατήθηκε και καταληστεύθηκε.


Κανείς δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον να διασωθεί ένας χώρος ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας που κτίστηκε με μοναδικά για την εποχή υλικά τα οποία σήμερα δεν βρίσκονται εύκολα.


 Οι κ.κ. Μπουζάλας - Ματζώρης οι οποίοι έχουν υπό την κατοχή τους το κεντρικό τμήμα του λόφου με τα ερείπια της βίλας,συνολικής έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων δεν είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες. 


Είναι και το μετοχικό ταμείο Πολεμικής Αεροπορίας με περίπου 21 στρέμματα,στο ανατολικό τμήμα του λόφου,με σκοπό να αναγερθεί κάποια στιγμή Ίδρυμα κοινωνικού χαρακτήρα και τέλος η οικογένεια Κάργα η οποία κατέχει έκταση 1,8 στρεμμάτων με διαδικασία χρησικτησίας (συμφωνούντος του ίδιου του Γ.Λεβίδη ο οποίος είχε έρθει σαν μάρτυρας στο σχετικό δικαστήριο).


Η οικογένεια Λεβίδη ήταν παλιά βυζαντινή οικογένεια ευγενών στρατιωτικών και πολιτικών με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Κατά τον 17ο και 19ο αιώνα πολλά μέλη της ιστορικής αυτής οικογένειας ανήλθαν σε υψηλές θέσεις του Πατριαρχείου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και παρείχαν μεγάλες υπηρεσίες στο υπόδουλο ελληνικό γένος. 


Το κτήμα Λεβίδη, κάθε χρόνο του Αγ. Γεωργίου, που γιόρταζε και το ομώνυμο εκκλησάκι που υπάρχει εκεί, άνοιγε και υποδέχονταν σε δεξίωση τους επιφανείς παράγοντες της περιοχής (προφανώς τιμώντας και το όνομα του πατέρα του ιδιοκτήτη). 

ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΛΕΒΙΔΗ


Μετά τις σφαγές της Κωνσταντινούπολης το 1821, μέλη της οικογένειας κατέφυγαν στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, στη Βλαχία στη Μολδαβία και στη Ρωσία και διακρίθηκαν κατά την διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας αλλά και μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων.



Μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας τα μέλη της οικογένειας Λεβίδη διέπρεψαν στην πολιτική ενώ αρκετοί ακολούθησαν στρατιωτική και διπλωματική σταδιοδρομία. Μέχρι το 1991 στην κατοχή της οικογένειας βρισκόταν ο "Λόφος Λεβίδη" στην Παλλήνη. 

Η ΠΙΣΙΝΑ ΕΞΩΘΕΝ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ, ΠΟΥ ΟΙ  ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ, ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΙΣΙΝΑ


 Ο πευκόφυτος λόφος στην είσοδο της Παλλήνης είχε παραχωρηθεί δωρεάν στην οικογένεια από την τότε Κοινότητα Παλλήνης. Κατά τις απαλλοτριώσεις για την διάνοιξη της Αττικής Οδού, η οποία διέρχεται σύρριζα στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του λόφου, η οικογένεια Λεβίδη επέστρεψε το σύνολο του λόφου στο κράτος.


ΥΠΟΓΕΙΟ


Το «Κτήμα Λεβίδη», είναι ένα μεγάλο κτήμα 80 στρεμμάτων στην είσοδο της Δ.Ε Παλλήνης σχεδόν στο κέντρο του ενιαίου Δήμου. Ένας πράσινος λόφος, γεμάτος δέντρα και εγκαταστάσεις μικρές και μεγάλες, που τον αναφέρουν ως «πύργο με τα 70 δωμάτια». 


ΣΕ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ!


Όπως διαβάζουμε σε απόκομμα της εφημερίδας «Ελεύθερος τύπος», το οποίο ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο, «ο λόφος Λεβίδη στην Παλλήνη έγινε γνωστός από τον πύργο Λεβίδη, τον οποίο έκτισε το 1935 ένας κορυφαίος αρχιτέκτονας της εποχής, ο Κωνσταντίνος Σακελλάριος. 


Η έκταση 80 στρεμμάτων παραχωρήθηκε με συμβόλαια από τους κληρούχους στον Δημήτρη Λεβίδη, που τότε ήταν αυλάρχης στα ανάκτορα του Τατοΐου. Το 1936 το ζεύγος Λεβίδη εγκαθίσταται στη βίλα των 70 δωματίων η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι συνδέθηκε με ειδική κάμαρα με τον πύργο.


 Η σύζυγος του Δημήτρη Λεβίδη, Τούλα Μπότση, ήταν καλλονή της εποχής της και δυναμική γυναίκα. Είχε εκλεγεί Σταρ Ελλάς, ενώ ήταν αδελφή του εκδότη των εφημερίδων «Ακρόπολις» και «Απογευματινή», Νάσου Μπότση. 


ΠΑΛΑΙΟΤΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ(Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ)


Το 1948 στο λόφο Λεβίδη εγκαταστάθηκε ο υπενωμοτάρχης Θεόδωρος Κάργας ως υπεύθυνος της ασφάλειας, ο οποίος στη συνέχεια ασχολήθηκε και με τους κήπους του λόφου. Ο Δημήτρης Λεβίδης πέθανε το 1963 και αμέσως μετά ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα. 


ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΚΟΜΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ, ΠΟΔΟΠΑΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΕΝΑ, ΙΧΝΗ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ?


Τότε η βίλα και γενικά η έκταση του λόφου μισθώνονταν σε εταιρίες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών ως στούντιο γυρισμάτων. Το 1990 η Τούλα Λεβίδη πεθαίνει.  Ο μοναδικός κληρονόμος είναι ο γιος της Γιώργος Λεβίδης, ο οποίος πουλά την έκταση σε Ελληνες επιχειρηματίες το 1991.

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΛΕΒΙΔΗ


 Μετά την πώληση η περιοχή εγκαταλείφθηκε, η βίλα των 70 δωματίων γνώρισε τη δύναμη του χρόνου και υπέστη μεγάλες φθορές.  Η σκεπή του κεντρικού κτιρίου κατέρρευσε ύστερα από πυρκαγιά, ενώ οι υπόλοιποι χώροι λεηλατήθηκαν»... 


ΙΧΝΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΤΕΛΕΤΗΣ? ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ ''RAHMA''- ΡΑΧΜΑ=ΜΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ''ΘΕΟΥ'' ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ)


Ο λόφος Λεβίδη τελικά πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία Κυπριακών συμφερόντων, έναντι 6.000.000 ευρώ!


ΔΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΛΕΒΙΔΗ. ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΛΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ''ΠΛΑΚΑ''. ΚΑΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΙΟ...ΣΟΒΑΡΑ.



ΕΡΜΗΣ?


SOL=ΗΛΙΟΣ




ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ: ''ΛΕΒΙΔΗΣ, ΣΑΓΑΠΑΜΕ.''


πηγές: