Σπάνιες φωτογραφίες από τη διάσημη ''στοιχειωμένη'' βίλα Καλλέργη στο Πικέρμι (1993)

ΒΙΛΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ







Πάντοτε μπροστά στη θέα των παλιών, αραχνιασμένων αρχοντικών η φαντασία καλπάζει και δημιουργούνται ερωτηματικά. Ποιες ιστορίες κρύβονται πίσω από τα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά σπίτια και ποιες από αυτές είναι πραγματικότητα ή αποκύημα της φαντασίας.
Εγκλήματα, φόνοι και αυτοχειρίες εγκλωβίζουν στους τοίχους των οικημάτων εικόνες του παρελθόντος που στοιχειώνουν τις σκέψεις των παλιών κατοίκων της εκάστοτε περιοχής και περνούν στους νεότερους. Ένα από αυτά τα σπίτια, ίσως το ποιο γνωστό στοιχειωμένο σπίτι, είναι και η Βίλα Καλλέργη στο Πικέρμι.

ΒΙΛΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ
ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ, ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ


 Σύμφωνα με τις ιστορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σε διάφορα forum και ομάδες που ασχολούνται με τα παραφυσικά φαινόμενα η ιστορία της βίλας Καλλέργη ή «το Αρχοντικό του Μυστηρίου» έχει ως εξής:

Το οίκημα οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ σύμφωνα με κάποιους στα τέλη του 19ου, από τον Περικλή Καλλέργη, επιστάτη της οικογένειας Σκουζέ. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Καλλέργης φαίνεται να δολοφόνησε τη γυναίκα του και ύστερα αυτοκτόνησε. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που θέλει τον Καλλέργη ανύπανδρο.






Κατά την διάρκεια της Κατοχής η βίλα χρησιμοποιήθηκε από τον Ιταλικό στρατό ως τοπικό φρουραρχείο, στα υπόγεια της οποίας γίνονταν βασανιστήρια. 

ΒΙΛΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΞΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 


Οι μετέπειτα ένοικοι του σπιτιού έμεναν για μικρά μόνο χρονικά διαστήματα με κάποιους από αυτούς να διηγούνται ιστορίες ότι άκουγαν για αρκετή ώρα έναν παράξενο ήχο σαν σύρσιμο και ένα ουρλιαχτό που ακολουθούσε.

ΒΙΛΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ
ΤΟ 1993, ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΗΤΑΝ ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΦΟΥ ΘΑ ΜΕΤΡΟΥΣΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ


 Αυτό όμως που όξυνε ακόμα περισσότερο το θρύλο του στοιχειωμένου σπιτιού ήταν η αρχιτεκτονική του η οποία θεωρήθηκε από κάποιους ιδιόρρυθμη (ακολουθεί τον προσανατολισμό των εκκλησιών), έχει δυο καμάρες στην στέγη με ηλιακά σχέδια κ.α, ενώ η τοποθεσία στις αρχές του αιώνα ήταν ερημική και άρα ιδανική για πνευματιστικές συνάξεις.

ΒΙΛΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ
ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΝΟΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ ΗΛΙΟΥ(ΜΑΣΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ)


Τι έχει αφηγηθεί ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Γερολυμάτος. Μάρτυς των παραφυσικών φαινομένων της βίλας Καλλέργη φαίνεται να είναι ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Γερολυμάτος.

«Ήταν το 1970. Ήμουν ένας πιτσιρικάς που μόλις είχε τελειώσει το Γυμνάσιο και μαζί με άλλους πέντε φίλους μου είχαμε φτιάξει ένα γκρουπ και παίζαμε μουσική. Κάποιος από την παρέα είχε ακούσει για το στοιχειωμένο σπίτι στο Πικέρμι, για τη βίλα Καλλέργη. Στην αρχή γελάσαμε γιατί κανείς μας δεν πίστευε σε ιστορίες φαντασμάτων.

ΒΙΛΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ
ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ, Η ΣΚΑΛΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ ΣΕ ΕΜΦΑΝΩΣ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ GRAFFITY ''ΥΠΑΓΕ ΟΠΙΣΩ ΜΟΥ ΣΑΤΑΝΑ''


 Αποφασίσαμε, λοιπόν, για να αποδείξουμε ότι όλα αυτά ήταν απλά αποκυήματα της φαντασίας, να το επισκεφθούμε. Και πήγαμε», δήλωσε ο τραγουδιστής, συμπληρώνοντας ότι από τότε άλλαξε η ζωή του! «Μόλις φθάσαμε στο σπίτι και μπήκαμε μέσα, μας κόπηκαν τα πόδια. Ξαφνικά το σπίτι άρχισε να τραντάζεται, ενώ ακούγαμε κάποιους περίεργους ήχους. Μετά ακούσαμε ουρλιαχτά και κάτι να σέρνεται σε όλο το σπίτι. Τρελαθήκαμε. Το βάλαμε στα πόδια» και συνέχισε: «Φοβηθήκαμε. Αυτό που όλοι έχουμε δει σε ταινίες τρόμου, συμβαίνει σε αυτό το σπίτι». 

ΒΙΛΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ
ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ, Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΘΥΜΙΖΕΙ 'ΛΑΜΔΑ' ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΥΡΑΜΙΔΑ.


Μερικά χρόνια αργότερα, μάλιστα, αποκάλυψε ότι απευθύνθηκε σε φίλο του παραψυχολόγο, προκειμένου να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει στη «βίλα Καλλέργη». «Πήγαμε μαζί. Εγώ, όμως, δεν άντεχα να μπω. Έμεινα απέξω και τον περίμενα. Όταν βγήκε, μου είπε ότι έχω δίκιο. Μου ανέφερε ότι όντως στο σπίτι βρίσκονται εγκλωβισμένα πνεύματα, τα οποία πρέπει να ελευθερωθούν. Όμως, όπως μου εξήγησε, αυτό είναι δύσκολο, καθώς ελάχιστοι στην Ελλάδα μπορούν να τα βοηθήσουν να βρουν το δρόμο τους. Να ελευθερωθούν» εξομολογήθηκε στην εφημερίδα «News»: «Αυτό που έζησα δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Μάλιστα, από τότε διαβάζω συνέχεια για το τι ακριβώς συμβαίνει με το σπίτι στο Πικέρμι, αλλά και βιβλία παραφυσικά για να μπορέσω να κατανοήσω τι συμβαίνει με τα εγκλωβισμένα πνεύματα. Πλέον πιστεύω στην ύπαρξή τους. Δεν πρόκειται για μύθους, θρύλους, φαντασία. Συμβαίνει στην πραγματικότητα».

ΒΙΛΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗ


Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη: « Στην πρόσοψη είχε ένα χαρακτηριστικό αέτωμα (μασονικό σύμβολο) ένα φεγγάρι και έναν ήλιο που χοντρικά σημαίνει πως την ημέρα βασιλεύει το καλό ενώ το βράδυ όχι. Η γιαγιά μου έλεγε τα παλιά τα χρόνια χτυπούσαν τα παράθυρα και όταν δε φύσαγε». 
Να τονιστεί ακόμα πως η κάτοψη του σπιτιού θύμιζε σταυρό ενώ το εσωτερικό ήταν διακοσμημένο με πολλά αρχαιοελληνικά σύμβολα(μαίανδρος, σπείρα κ.α).

ΦΩΤΟ ΠΑΝΩ, Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΛΑΜΔΑ ΚΑΙ Η ΜΑΣΟΝΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ, ΦΩΤΟ ΚΑΤΩ


 Η ιστορία της βίλας Καλλέργη τελειώνει το 1995 όταν κατεδαφίστηκε και στην θέση της σήμερα βρίσκεται το Super Market ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ σε μέρος του οικοπέδου έχουν οικοδομηθεί μεζονέτες. Από τότε μέχρι  σήμερα και ενώ οι συζητήσεις στο διαδίκτυο συνεχίζονται, κανένας από τους ενοίκους των κατοικιών ή υπάλληλος του Super Market έχει να αφηγηθεί κάποιο παράξενο παραφυσικό φαινόμενο. 

Παρακολουθήστε ΕΔΩ την σπάνια συνέντευξη και παρουσίαση της βίλας Καλλέργη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 από τον αείμνηστο Σωκράτη Αικατερινίδη. Να θυμίσουμε πως το σπίτι είχε επισκεφθεί και ερευνήσει και ο γνωστός ερευνητής Γ. Μπαλάνος.

πηγές:
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΔΟΜΝΑ ΣΠΑΔΑ
https://el.wikipedia.org/wiki/