Αρχέγονη μυθιστορία(Γ' μέρος): Η πτώση του Ουρανού και η άνοδος του Κρόνου








 Ο Ουρανός ήξερε έχοντας μαντικές ικανότητες όπως και η Γη ότι θα έχανε την εξουσία του από κάποιο από τα παιδιά του. Η Γη ήταν πολύ χαρούμενη και περήφανη για το παιδί της αλλά και για το επόμενο που έκρυβε στα σπλάχνα της. Τότε ξεπρόβαλαν και οι τεράστιοι δίδυμοι Τιτάνες Κοίος και Κρείος. Βλέποντας τρία αρσενικά παιδιά ο Ουρανός δεν συγκρατήθηκε και με μιας τα φυλάκισε στα Τάρταρα (τα οποία ήταν τα σκοτεινά θεμέλια, πάνω στα οποία πατούσε η Γη). Μάταια η έκλαιγε και τον εκλιπαρούσε η Γαία να απελευθερώσει τα παιδιά τους από τα αόρατα δεσμά τους. Ο Ουρανός ήταν αδύνατο να υποχωρήσει φοβούμενος την απώλεια της εξουσίας του. Ίσως αν έκανε κάποια κόρη να τον μαλάκωνε και να μην είχε και αυτή την ίδια τύχη με τα αδέλφια της. Έτσι όταν την επόμενη φορά γεννήθηκε η Τιτανίδα Θεία ο Ουρανός δεν ανησύχησε και πολύ και δεν την φυλάκισε αμέσως. Στην συνέχεια δύο ακόμη Τιτανίδες γεννήθηκαν, η Τηθύς και η Μνημοσύνη. Οι τρεις τους όμως με τα παιχνίδια τους δεν άφηναν τον Ουρανό να ησυχάσει και εκνευρισμένος τις έστειλε και αυτές στα Τάρταρα. Έπειτα γεννήθηκαν οι Τιτάνες Ιαπετός και Υπερίωνας που μεμιάς φυλακίστηκαν και αυτοί. 

ΙΑΠΕΤΟΣ


Ύστερα ακολούθησε μεγάλη φασαρία στα έγκατα της γης. Ο Ουρανός δεν μπορούσε να ησυχάσει από την φασαρία αυτή και φοβήθηκε πολύ για το πλάσμα που θα γεννιόταν. Τι ήταν αυτό που έκανε τόση φασαρία; Ήταν οι τρεις τεράστιοι Κύκλωπες, ο Βρόντης ο Ατερώπης και ο Άργης οι οποίοι είχαν από ένα τεράστιο μάτι ο καθένας στο μέτωπο και κρατούσαν σφυριά με τα τεράστια παντοδύναμα τριχωτά τους χέρια και χάλαγαν τον κόσμο με τις φωνές και τους τσακωμούς τους. Αμέσως τους φυλάκισε και αυτούς ο Ουρανός σε ένα κελί βάζοντας διπλές και τριπλές κλειδαριές. Τελευταίος από τους Τιτάνες γεννήθηκε ο Κρόνος τον οποίο δένοντάς τον αιχμαλώτισε αμέσως ο πατέρας του στα Τάρταρα. Στην τελευταία της γέννα η Γη ένιωσε ένα παράξενο γαργαλητό στα σπλάχνα της, όμως δεν είπε κάτι στον άντρα της για να μην τον θυμώσει περισσότερο. Υποψιασμένος ο Ουρανός περίμενε να φυλακίσει το παιδί που θα έβγαινε και μόλις αντίκρισε τα τρία αυτά παιδιά πάγωσε από τον τρόμο του. Ήταν οι Εκατόγχειρες. Εκατό χέρια και πενήντα κεφάλια ο καθένας, τριακόσια χέρια και εκατόν πενήντα κεφάλια να μιλάνε συνολικά, μιλούσαν ασταμάτητα όλα μαζί και χτυπώντας με τα χέρια τους αναστάτωναν ολόκληρο το σύμπαν. Αυτούς ο Ουρανός έκλεισε σε ξεχωριστά κελιά και έδεσε κάθε χέρι με αλυσίδα για να μην καταφέρουν ποτέ να δραπετεύσουν. Η Γη δεν μπορούσε άλλο να ανεχτεί αυτήν την κατάσταση. 

ΚΡΟΝΟΣ





Όλα της τα παιδιά βρίσκονταν φυλακισμένα στα Τάρταρα και αυτό θα συνεχιζόταν για πάντα αν δεν έκανε κάτι. Αποφάσισε να φτιάξει ένα τεράστια δρεπάνι από σίδηρο που πήρε από τα έγκατά της και στη συνέχεια πήγε στα Τάρταρα να συναντήσει τα παιδιά της. Αυτά αντικρίζοντάς την, κλαίγοντας της ζητούσαν να τα απελευθερώσει και τότε η Γαία τους είπε πως θα απελευθέρωνε όποιον με το δρεπάνι που κατασκεύασε η ίδια, διαμέλιζε τον Ουρανό. Σάστισαν και φοβήθηκαν όλοι και παρά το μίσος τους για τον άκαρδο και κακό πατέρα τους κανείς δεν τολμούσε να τα βάλει μαζί του. Έτσι η Γαία ανέβηκε και πάλι πάνω και έκρυψε το δρεπάνι στα σύννεφα. Την επόμενη φορά που κατέβηκε στα Τάρταρα για να δει μήπως κάποιο από τα παιδιά της είχε αλλάξει γνώμη, ήταν ο Κρόνος αυτός, ο μικρότερος από τους Τιτάνες που είχε αποφασίσει να εκδικηθεί τον πατέρα του. Ανέβηκαν και οι δύο αυτή τη φορά πάνω και δίνοντας του το τεράστιο δρεπάνι η Γαία του είπε να κρυφτεί πίσω από ένα ψηλό βουνό και να περιμένει εκεί την κατάλληλη ευκαιρία για να χτυπήσει τον Ουρανό. Έτσι όταν έφτασε το βράδυ και ο Ουρανός χαμήλωσε ζητώντας να σμίξει με την Γη ο Κρόνος βρήκε την ευκαιρία και του έκοψε τα γεννητικά του όργανα αφαιρώντας του ταυτόχρονα την εξουσία. Ντροπιασμένος ο Ουρανός έφυγε ψηλά για το παλάτι του.



ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΟΝΟ


Φεύγοντας όμως δίνοντας έναν χρησμό, είπε στον Κρόνο πως και αυτός θα πάθαινε τα ίδια από κάποιο από τα παιδιά του, όπως και έγινε.  Οι Τιτάνες, απετέλεσαν ένα «12 θεο-πάνθεον». Ό Ωκεανός ο μεγαλύτερος από τούς Τιτάνες αδελφός τού Κρόνου, απέκτησε από την Τηθύν, 3000 ποταμούς και 3000 Ωκεανίδες. 


ΩΚΕΑΝΟΣ


Ο Κοίος έδωσε το όνομά του στην Κώ. Ό Υπερίων πατέρας τού Ηλίου και Σελήνης από την Θεία. Ο Ιαπετός ο ισχυρότερος των Τιτάνων ήτο πατήρ τού Προμηθέα. Επίσης ήτο ο Επιμηθέας και ο Άτλαντας. Η Φοίβη ήταν μητέρα της Λοιτώς καί επομένως γιαγιά τού Απόλλωνος. Η Μνημοσύνη προσωποποίηση τής Μνήμης και μητέρα των 9 Μουσών από τον Δία. Ή Θέμις προσωποποίηση τής τάξεως, τής αρμονίας και τής δικαιοσύνης πού προστάτευε τούς φυσικούς καί ηθικούς νόμους. Οι Ουρανίδες, οί Ερινύες, οι Νύμφες και οι Γίγαντες ήταν καί αυτά πλάσματα προερχόμενα από τον Κρόνο. Οι Ερινύες θεότητες τής εκδικήσεως συμβολίζουν τόν έλενχο τής συνειδήσεως. Κόρες τού Κρόνου και τής Ευωνύμης ήτο ή Μέγαιρα, ή Τισιφόνη καί ή Αληκτώ. Άνηκαν στους Θεούς τού Άδη. Οι νύμφες κατώτερες θεότητες (όχι αθάνατες) ήταν τόσο όμορφες πού οι θεοί τις σέβονταν όπως και οι άνθρωποι. Χωρίζονταν στις Δρυάδες (των Δασών), τις Ορειάδες (τών Ορέων), τις Νηρηίδες και τις Πλειάδες. Ή Βασίλεια ήταν θυγατέρα του Ουρανού και της Γης και αδελφή των Τιτάνων. Παντρεύτηκε τον Υπερίωνα, από τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Ήλιο και τη Σελήνη. Οι Τιτάνες, όμως, από φθόνο σκότωσαν τον Υπερίωνα και έπνιξαν τον Ήλιο στον ποταμό Ηριδανό. Τότε η Σελήνη από τη θλίψη της αυτοκτόνησε. Η Βασίλεια αναζητώντας το γιο της, έφτασε στον ποταμό Ηριδανό και εκεί αποκοιμήθηκε. Τότε εμφανίστηκε στον ύπνο της ο γιος της Ήλιος και της είπε να μη λυπάται, γιατί τα παιδιά της έχουν μεταμορφωθεί σε αστέρια του ουρανού, σύμφωνα με τη θέληση των θεών. Παρά το γεγονός αυτό, η Βασίλεια τρελάθηκε και περιπλανιόταν ασταμάτητα, ώσπου χάθηκε μέσα σε μια θύελλα. 

Αρχέγονη μυθιστορία(Α' μέρος): Φάνης, ο πρώτος θεός και βασιλιάς του Σύμπαντος
Αρχέγονη μυθιστορία(Ε' μέρος): Η εποχή των ημίθεων και οι απόγονοι των Ολυμπίων