Άγνωστα σπήλαια της Ακροπόλεως και ανεξήγητα φαινόμενα!

ΑΚΡΟΠΟΛΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΠΗΛΑΙΑ

Ο Ιερός βράχος αποτέλεσε εδώ και χιλιάδες χρόνια τη βάση της Αθηναϊκής δημοκρατίας και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Δεσπόζει σε ύψος 156 μέτρων και λόγω της πλεονεκτικής του θέσης επέτρεπε τον έλεγχο της περιοχής και οι απόκρημνες πλαγιές, τον έκαναν απρόσιτο στους εχθρούς. Στους πρόποδες του υπήρχαν οι πηγές της Κλεψύδρας και του Ασκληπιού, που ευνόησαν την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων της Αττικής στο ευρύχωρο πλάτωμα της κορυφής του βράχου.
Κατά τη Μυκηναϊκή εποχή, η Ακρόπολη οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη για να προστατεύονται τα ανάκτορα των βασιλιάδων. Τους επόμενους αιώνες, τη θέση των κατοικιών των Αθηναίων, πήραν σπουδαία αρχιτεκτονικά κτίσματα. Εκτός από τους εντυπωσιακούς ναούς που βρίσκονταν στην κορυφή του βράχου, στο εσωτερικό του ανακαλύφθηκαν σπηλιές, όπου οι Αθηναίοι λάτρευαν τους θεούς τους και πραγματοποιούσαν κάθε χρόνο τελετές προς τιμή τους.


Σπήλαιο της Αγλαύρου ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣΤο ιερό σπήλαιο της Αγλαύρου, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ακρόπολης, θεωρείται το μεγαλύτερο σπήλαιο της πόλης. Σύμφωνα με την επιγραφή που βρέθηκε στον χώρο, το ιερό ήταν αφιερωμένο στην Άγλαυρο, κόρη του μυθικού βασιλιά της Αθήνας, Κέκροπα. Σύμφωνα με τον μύθο, κάποτε η Αθήνα πολιορκούνταν από εχθρικό στρατό και οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στο μαντείο των Δελφών για να τους βοηθήσει. Ο χρησμός ανέφερε πως για να σωθεί η πόλη έπρεπε κάποιος να θυσιαστεί με τη θέληση του. Όταν το έμαθε η Άγλαυρος έπεσε από την Ακρόπολη και σκοτώθηκε. Οι Αθηναίοι για να την τιμήσουν διοργάνωναν κάθε χρόνο τα «Αγλαύρεια», όπου έφηβοι άντρες πήγαιναν με την πανοπλία τους στο σπήλαιο και έδιναν όρκο να υπερασπίζονται την πόλη τους στη θεά. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο από το σπήλαιο της Αγλαύρου οι Πέρσες ανέβηκαν στην Ακρόπολη το 480 π.Χ. και την έκαψαν. 


ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Σπήλαιο της Αγλαύρου στην ανατολική κλιτύ της Ακρόπολης 


Το συγκεκριμένο σπήλαιο της Αγλαύρου στη βόρεια πλευρά του Ιερού Βράχου είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη σημεία της Ακρόπολης. Αυτό συμβαίνει κατά πρώτον μεν επειδή οι γνώμες για την ταυτότητά του διίστανται, κατά δεύτερο δε λόγω του μεγάλου βάθους του και της σηραγγώδους προεκτάσεώς του πέρα από τους πρόποδες της Ακρόπολης. Το εσωτερικό του σπηλαίου έχει επιπλέον ενδιαφέρον καθώς από το βαθύτερο σημείο του πυθμένα του ξεκινά ένα μακρύ τούνελ που περνώντας κάτω από τους πρόποδες του Ιερού Βράχου, ενώνεται με μια άλλη σήραγγα. Με αφετηρία το σημείο αυτό, η διεύθυνση προς τα αριστερά (βορειοδυτικά) οδηγεί υπογείως προς τον Άρειο Πάγο και την Πνύκα, ενώ προς τα δεξιά (ανατολικά) η στοά φτάνει μέχρι την οδό Μητροπόλεως και συγκεκριμένα κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας!Ιερά σπήλαια
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Βορειοδυτικά του βράχου βρίσκονται τρία ακόμα σπήλαια, που το 
καθένα είναι αφιερωμένο σε κάποιον θεό. Το ένα ήταν αφιερωμένο στον Πανά, τον θεό της φύσης, επειδή βοήθησε τους Έλληνες να νικήσουν στη μάχη του Μαραθώνα. Το μεσαίο σπήλαιο αφιερώθηκε στον θεό Απόλλωνα, επειδή εκεί λέγεται πως ήρθε σε επαφή με την Κρέουσα και γέννησαν τον Ίωνα, γενάρχη των Αθηναίων, και το τρίτο στον αρχηγό των Ολύμπιων θεών, Δία.


Σπήλαιο Αστραπιαίου Διός
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Δίπλα στη σπηλιά του Απόλλωνος, ανοίγεται μια δεύτερη, επίσης επιβλητική σπηλιά αφιερωμένη στον Δία. Ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων λατρεύεται ως "Ολύμπιος", "Αστραπαίος" και "Κεραύνιος". Από φιλολογικές μαρτυρίες, γνωρίζουμε πως στη σπηλιά του Διός Αστραπαίου συγκεντρώνονταν οι "Πυθαϊστές" κάθε Άνοιξη και περίμεναν την αστραπή, σημάδι του Διός, από την κορυφή "Άρμα" της Πάρνηθας για να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τους Δελφούς. Οι "Πυθαϊστές", ήταν οι επίλεκτοι Αθηναίοι πολίτες που αντιπροσώπευαν την πόλη στις Δελφικές εορτές των Πυθίων. Από εκείνα τα χρόνια έχει επιβιώσει η παροιμιώδης ρήση "... οπόταν δι' Άρματος αστράψει...". Οι Πυθαϊστές επιστρέφοντας από το Δελφικό ιερό έφερναν καινούργια αμόλυντη φωτιά, "νέον φως", για να καθάρουν τα ιερά της Αθήνας.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΟΣ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Σπήλαιο Πανός
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Δίπλα και ανατολικότερα από τη σπηλιά του Διός Αστραπαίου, συναντούμε μιαν άλλη μικρή σπηλιά, αφιερωμένη στον θεό των δασών και των βοσκών, τον Πάνα. Η λατρεία του Πανός ήρθε αργά στην Αθήνα, μετά δηλαδή τη νίκη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. Η παράδοση λέει, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ηροδότου, πως ο Παν εμφανίστηκε στο πεδίο της μάχης του Μαραθώνα, σκόρπισε πανικό στους Πέρσες και βοήθησε τους κατά πολύ λιγότερους Αθηναίους να τους κατατροπώσουν. Οι Αθηναίοι, ευγνωμονούντες, τίμησαν εδώ τον Πάνα και κάθε χρόνο οργάνωναν λαμπαδηφορία. Λάξεψαν πάνω στο βράχο μικρές κόγχες όπου ακουμπούσαν τα αφιερώματά τους, όπως ειδώλια, αυλούς, ακόμα και λιχουδιές. Η σπηλιά του Πανός μας είναι γνωστή από το έργο του Αριστοφάνους Λυσιστράτη. Ο Αριστοφάνης τοποθετεί εδώ την παρ' ολίγον ερωτική συνομιλία της Μυρρίνης και του Κινησία. Στα χριστιανικά χρόνια, το ιερό σπήλαιο του τραγοπόδαρου θεού γίνεται εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Δεν αποτελούσε μεμονωμένο φαινόμενο, δεδομένου ότι και άλλες σπηλιές διάσπαρτες στην Αττική (Οινόη, Υμηττός, Πεντέλη, Πάρνης, Αιγάλεω, Ελευσίνα) εμφανίζουν από το α΄ ήμισυ του 5ου αι. π.Χ. δείγματα λατρευτικής δραστηριότητας προς τον Πάνα (επιγραφές, μαρμάρινες αναθηματικές πλάκες, πήλινα δοχεία)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ


Σπήλαιο Υποακραίου(Πυθίου) Απόλλωνος
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Η μεσαία έχει ταυτισθεί από την σύγχρονη έρευνα με ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, ο θεός ήρθε σε επαφή (βίασε) με την Κρέουσα, θυγατέρα του Ερεχθέως, συνεύρεση που είχε ως αποτέλεσμα την γέννηση του Ίωνος, γενάρχη των Ιώνων Ελλήνων, στους οποίους απέδιδαν την καταγωγή τους οι Αθηναίοι. Λέγεται μάλιστα ότι αργότερα η Κρέουσα απέθεσε το παιδί στην ίδια σπηλιά. Παρά την πρώιμη αυτή μυθολογική εκδοχή που συνέδεε τον Απόλλωνα με το εν λόγω σπήλαιο, κανένα ίχνος λατρευτικής δραστηριότητας δεν έχει αναγνωρισθεί με βεβαιότητα στο σημείο αυτό πριν τα ρωμαϊκά χρόνια.Λαξεύματα στον βράχο (κυκλικές και ορθογώνιες βαθύνσεις) μαρτυρούν ότι από τον 1ο αι. μ.Χ. και εξής ο χώρος άρχισε να δέχεται πολυάριθμα αναθήματα (λεπτές λίθινες πλάκες), προσφορές των εννέα αρχόντων της πόλης στον Πύθιο Απόλλωνα, ο οποίος λατρευόταν εδώ ως Υποακραίος ( < «Υπ’ Άκραις» = κάτω από τα ύψη, στην άκρη του λόφου ή «Υπό Μακραίς» = κάτω από τις πέτρες) αλλά μάλλον κι ως Πατρώος (πατέρας των Ιώνων, άρα και των Αθηναίων). Στο σπήλαιο υπάρχει επίσης βάθυνση, όπου βρισκόταν υποδοχή για την εσχάρα του Διός Αστραπαίου· σε αυτό το σημείο, κατά τον Στράβωνα, οι Πυθαϊστές περίμεναν να φανεί ένα σήμα από την Πάρνηθα, από την περιοχή της Φυλής, μια αστραπή του Διός που θα έδινε το έναυσμα για την εκκίνηση της πομπής τους προς τους Δελφούς. Επιγραφή του 4ου αι. π.Χ. από την Αγορά μας πληροφορεί ότι από εκεί διερχόταν η πομπή των Πυθαϊστών, επιβεβαιώνοντας έμμεσα την χρήση του χώρου του σπηλαίου και για τον σκοπό αυτό.


Σπήλαιο Μυκηναϊκής Κρήνης 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑΚάτω από το Ερέχθειο βρίσκεται το σπήλαιο της Μυκηναϊκής Κρήνης, που πήρε το όνομα του από την κρήνη που διαμόρφωσαν οι Μυκήνες όταν έχτιζαν τα τείχη της Ακρόπολης. Πιθανόν εκεί βρισκόταν το ιερό της κόρης του βασιλιά της Αθήνας και αδερφής της Αγλαύρου, θεάς Έρσης. Βρισκόταν μέσα σε μια φυσική ρωγμή και ήταν προσιτή μόνο μέσω μιας αθέατης σκάλας. Η ρωγμή του σπηλαίου λειτουργούσε ως μυστική είσοδος στον ιερό βράχο, απ’όπου κατάφεραν τον Μάιο του 1941 να ανέβουν στην Ακρόπολη οι Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας και να υποστείλουν τη σημαία.Ιερό της Αφροδίτης και του ΈρωταΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Εδώ η λατρεία της Αφροδίτης αντικατέστησε τη λατρεία της μυκηναϊκής θεάς με τα περιστέρια, που λατρευόταν ως θεά της γονιμότητας κοντά στις μυκηναϊκές εισόδους στην Ακρόπολη. Σ' αυτό εδώ το τέμενος της θεάς του έρωτα και της γονιμότητας έρχονταν μια καλοκαιρινή νύχτα οι αρρηφόρες με τα "άρρητά" τους. Στην τελετή των αρρηφόρων αναβίωνε ένα πανάρχαιο αγροτικό έθιμο που είχε ως σκοπό την ενίσχυση της ευφορίας της γης. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑΠάνω στο βράχο του τεμένους ξεχωρίζουμε τις λαξευμένες τετράπλευρες κόγχες όπου εναπόθεταν οι αρχαίοι λάτρεις τα αφιερώματά τους. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν πολλές αναθηματικές επιγραφές για την Αφροδίτη και τον Έρωτα.ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Οι κοιλότητες του βράχου και οι κόγχες που είχαν ανοιχθεί σε αυτόν τον χώρο και προορίζονταν για ανάγλυφα ή αναθήματα ήταν αφιερωμένες στη λατρεία της Αφροδίτης και του Έρωτος. Στην άποψη αυτή συνηγορούν τα κινητά ευρήματα που ανεσκάφησαν στην περιοχή του ιερού, τα οποία ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τη λατρεία της Αφροδίτης, δύο σχετικές επιγραφές, καθώς και οι γραπτές πηγές. 

Κλεψύδρα/Πηγή Εμπεδώ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ


Στην βορειοδυτική περίπου γωνία του βράχου της Ακροπόλεως, χαμηλότερα από το επίπεδο των σπηλαίων της Βόρειας Κλιτύος της, στην συμβολή της Οδού Παναθηναίων και του Περιπάτου, σώζονται τα κατάλοιπα μιας εκ των αρχαιοτέρων πηγών της Αθήνας, της ονομαζόμενης Κλεψύδρας. Η χρήση της εκτείνεται από στους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τη νεώτερη εποχή.

Ο ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Ήδη από την νεολιθική περίοδο ήταν γνωστή μία φλέβα νερού μέσα σε μια κοιλότητα του βράχου, η οποία από νωρίς τράβηξε την προσοχή των Αθηναίων. Αρχικά η άντληση των υδάτων γινόταν υπογείως με μία σειρά από πηγάδια/φρέατα που είχαν ανοιχθεί, ενώ εν συνεχεία μαρτυρείται και λατρεία της νύμφης Εμπεδούς σε αυτό το σημείο, προφανώς λόγω της σχέσης που της απέδιδαν με το νερό και την ίδια την πηγή (γι’ αυτό η Κλεψύδρα καλείτο συχνά και Εμπεδώ). Φαίνεται ότι η πηγή ήταν προσιτή για τους αρχαίους εξωτερικά της Ακροπόλεως. Μερικοί μάλιστα θεωρούν ότι κάποια επίγεια πηγή πρέπει να υπήρχε ήδη από τα μυκηναϊκά χρόνια, στα οποία έγινε και η πρώτη μνημειακή διαμόρφωση όλης της περιοχής (β΄ ήμισυ 13ου αι. π.Χ.). Το ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση της πηγής εντάθηκε κυρίως από την υστερομυκηναϊκή περίοδο, οπότε η οχύρωση της Ακρόπολης κατέστησε απαραίτητη την εξασφάλιση της τροφοδοσίας των εντός των τειχών με πόσιμο νερό.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ


Λιγάκι παραδίπλα από την Κλεψύδρα παρατηρήσαμε ένα κλειδωμένο δωμάτιο με σιδεριά! Παρατηρώντας τον χάρτη της διαδρομής εικάζουμε ότι πρόκειται για το ασκητήριο του Αγίου Αθανασίου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
 Παρατηρούμε τους λαστιχένιους και πλαστικούς σωλήνες που εκτείνονται εδώ κι εκεί καθώς οι εργάτες του χώρου φαίνεται να χρησιμοποιούν την πηγή ακόμα. Στο βάθος διακρίνεται ένα κτιστό κελί, πιθανότατα του Αγίου Αθανασίου που ασκήτεψε στην περιοχή.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Κατά την περιήγησή μας στο μονοπάτι της βορινής πλευράς της Ακροπόλεως παρατηρήσαμε κάποια σπήλαια που δεν καταφέραμε να βρούμε πληροφορίες. Πρόκειται για σπήλαια ανεξακρίβωτου βάθους που χρησιμοποιούνται πιθανότατα στις μέρες μας ως αποθήκες υλικών και εργαλείων για τα εργοτάξια που δραστηριοποιούνται εκεί.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Άγνωστο πίσω από αυτές τις μεταλλικές πόρτες αν υπάρχει κάποιο σπήλαιο και που οδηγεί

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ,ΠΙΘΑΝΑΝΟΤΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΡΗΝΗ 

Ένα πολύ περίεργο συμβάν εκδηλώθηκε κατά την διάρκεια παραμονής μας στο χώρο των ιερών σπηλαίων(Διός, Απόλλων, Πανός) στην βορινή πλευρά της Ακροπόλεως. Κάποια στιγμή η φωτογραφική μηχανή  της ομάδος χωρίς να πειράξει κανείς τις ρυθμίσεις και ενώ προσπαθούσαμε να τραβήξουμε το σπήλαιο του Απόλλωνα άρχισε να βγάζει ξαφνικά πολύ σκοτεινές φωτογραφίες σαν να ήταν νύχτα ενώ ήταν ακόμη μεσημέρι.  Πρίν μερικά δευτερόλεπτα η μηχανή λειτουργούσε τέλεια! Το ακόμα πιο περίεργο της υπόθεσης είναι ότι αυτό δεν συνέβη μόνο σε μια φωτογραφία αλλά σε διαδοχικά επτά φωτογραφίες μέσα σε διάστημα ενός λεπτού! Δηλαδή το ''glitch'' της μηχανής είχε αρκετή διάρκεια. Φυσικά δεν είναι σπάνιες οι αναφορές για παρόμοιες δυσλειτουργίες ηλεκτρικών συσκευών σε αρχαιολογικούς χώρους, λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που εκδηλώνεται σε τόπους δύναμης(οι αρχαίοι Έλληνες ποτέ δεν έκτιζαν τυχαία τα ιερά τους).
Παραθέτουμε κατά χρονική  σειρά τις φωτογραφίες που παρουσίασαν το ανεξήγητο αυτό 'glitch'. Φυσικά δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν, απλά χρέος μας είναι η αλήθεια των γεγονότων. Οι φωτογραφίες δεν έχουν υποστεί την παραμικρή επεξεργασία. Κάποιες φωτογραφίες μάλιστα είναι τόσο σκοτεινές κάτι το οποίο είναι τελείως ανεξήγητο καθώς ήταν ακόμα μεσημέρι και ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ!

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ


ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ


ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ


Έδώ παρατηρούμε ας πούμε την κορύφωση του φαινομένου καθώς η εικόνα έχει ελάχιστο φώς ενώ είναι ακόμα μεσημέρι!

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ


ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ


ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ


ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ  ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ Η ΜΗΧΑΝΗ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ!


ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Η κρίση δική σας!


πηγές:

http://www.eie.gr/archaeologia/gr/02_DELTIA/Caves.aspx
https://www.cityofathens.gr/episkeptes/aksiotheata/arxaiologikoi-xoroi/akropoli
http://www.mixanitouxronou.gr/ta-atheata-spilea-tis-akropolis-pou-pragmatopiountan-panarchees-teletes-pou-vriskete-i-spilia-pou-i-perses-anevikan-ke-ekapsan-ton-iero-vracho-tin-idia-chrisimopiisan-glezos-ke-santas-gia-na-katevas/